Volonterski centar Istra

PORIV - Podrška razvoju infrastrukture volonterstva

ZAVRŠEN PROJEKT

O PROJEKTU

Projekt PORIV – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva provodio se u partnerstvu Udruge za razvoj civilnog društva SMART – Volonterskog centra Rijeka, Volonterskog centra IstraCARPE DIEM - udruge za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka i Hrvatski centar za razvoj volonterstva, a trajao je od lipnja 2017. do svibnja 2019. godine.

Usmjeren je ka rješavanju problema nedostatne razvijenosti kapaciteta ključnih dionika u razvoju i promociji volonterstva – organizatora volontiranja i volonterskih centara. Svrha projekta je osigurati visoku razinu kvalitete volonterskih programa, adekvatnu podršku organizatorima volontiranja i  veću vidljivost volonterstva na regionalnoj i lokalnoj razini te posljedično veću uključenost građana u volontiranje.

Ciljevi projekta:

  • Unaprijediti kapacitete organizatora volontiranja za razvoj kvalitetnih volonterskih programa i suradnju u lokalnoj zajednici s područja Istarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije putem edukacije o menadžmentu volonterskog programa, Potvrdi o kompetencijama stečenim kroz volontiranje te o Standardima kvalitete za volonterske programe. Edukacije će biti namijenjene organizacijama i ustanovama u socijalnoj skrbi na području Istarske i Karlovačke županije te djelomično za područje Primorsko-goranske županije. Organizacijama će biti pružena i sustavna savjetodavna podrška u razvoju volonterskih programa.
  • Unaprijediti kapacitete, kvalitetu rada i suradnju lokalnih volonterskih centara (LVC) Istarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije za sustavni razvoj volonterstva i podršku organizatorima volontiranja putem procjene kapaciteta LVC-a, razvoja kurikuluma i radnih bilježnica za planirane edukacije koje će biti provedene u partnerstvu LVC-a i SMART-a te putem savjetodavne podrške u planiranju i provedbi navedenih edukacija te osnivanjem neformalnih mreža koordinatora volontera.
  • Jačati vidljivost i povećati promociju vrijednosti volonterstva putem provedbe volonterskih akcija te raznih objava o volontiranju na društvenim mrežama, web stranicama partnera te medija. Izradit će se i online priručnik o menadžmentu volontera te brošura s primjerima dobre prakse volonterskih aktivnosti.

Projekt je sufinancirala Europska unija, kroz Europski socijalni fond, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, u iznosu od 699.050,76 kuna.

Tekst je prilagođena verzija vijesti o početku provedbe projekta PORIV sa stranica udruge SMART - Volonterskog centra Rijeka; izvornu verziju vijesti pročitajte ovdje.

PULA: ODRŽANA RADIONICA ZA VOLONTERE/KE "BITI VOLONTER/KA"

U srijedu, 27.3.2019., održana je radionica za volontere naziva "Biti volonter/ka" u kojoj su sudionici imali priliku unaprijediti svoja znanja i osnovne vještine za volontiranje te na taj način se pripremiti za volontiranje u organizaciji.

Više o radionici čitajte ovdje.

Objavljeno: 28.03.2019.

PULA: PRVI SASTANAK NEFORMALNE MREŽE KOORDINATORA VOLONTERA I PREZENTACIJA "STANDARDI KVALITETE VOLONTERSKIH PROGRAMA" 

Volonterski centar Istra i Udruga za razvoj civilnog društva SMART -  Volonterski centar Rijeka okupili su 7.2.2019. udruge i ustanove na prvom sastanku Neformalne mreže koordinatora volontera i prezentaciji Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja. 

Više čitajte ovdje.

Objavljeno: 08.02.2019.

POZIV: SASTANAK MREŽE KOORDINATORA VOLONTERA IŽ I PREZENTACIJA STANDARDA KVALITETE VOLONTERSKIH PROGRAMA ZA ORGANIZATORE VOLONTIRANJA

Volonterski centar Istra poziva sve koordinatore/ice volontera/ki i organizacije koje uključuju volonterke i volontere u svoj rad, na dva događaja, koja će se održati u prostoru Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc, na adresi Gajeva 3, Pula, 7 veljače 2019. godine:

  • Sastanak Mreže koordinatora volontera Istarske županije, u 11 sati
  • Prezentacija Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja, u 13:30 sati

Više čitajte ovdje.

Objavljeno: 21.01.2019.

PULA: ODRŽAN DRUGI MODUL IZOBRAZBE "MENADŽMENT VOLONTERSKIH PROGRAMA" 

U razdoblju od 14. do 16. svibnja 2018. godine, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli, održan je 2., a pritom zadnji, modul izobrazbe "Menadžment volonterskih programa", koja se održava s ciljem razvijanja, odnosno unaprjeđenja kompetencija djelatnika/ca organizatora volontiranja u svrhu daljnjeg razvoja i unaprjeđenja volonterskih programa uključenih organizacija.

Više čitajte u rubrici "Novosti".

Objavljeno: 18.05.2018.

PULA: POČELA IZOBRAZBA "MENADŽMENT VOLONTERSKIH PROGRAMA"

U Puli je, od 28. do 30. ožujka 2018. godine, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc, održan 1. modul izobrazbe Menadžment volonterskih programa

Više o tome kako nam je bilo i što se na 1. modulu sve naučilo, čitajte u rubrici "Novosti".

Objavljeno: 04.04.2018.

RIJEKA: PRIPREME ZA IZOBRAZBU "MENADŽMENT VOLONTERSKIH PROGRAMA"

U Rijeci je dana 20.3.2018., u prostoru Udruge SMART, održana priprema za prvi modul izobrazbe "Menadžment volonterskih programa" koji se održava u sklopu projekta "PORIV - Podrška razvoju infrasturkture volotnerstva". Na sastanku pripreme su sudjelovali nositelji projekta Volonterski centar udruge SMART te partneri pri provedbi izobrazbe, Volonterski centar Istra te udruga Carpe Diem iz Karlovca. 

Više čitajte u rubrici "Novosti".

Objavljeno 22.03.2018.

POČELE PRIJAVE ZA IZOBRAZBU "MENADŽMENT VOLONTERSKIH PROGRAMA"

Dana 26.2.2018. započele su prijave za sudjelovanje u izobrazbi "Menadžment volonterskih programa" za zaposlenike/ce organizacija civilnog društva te zaposlenike/ce javnih ustanova u području socijalne skrbi. 

Izobrazba se sastoji od dva modula, od kojih se prvi održava od 28. do 30.3.2018. u Puli (Dnevni boravak DC-a Rojc), a, uz edukaciju, uključuje i sustavnu savjetodavnu podršku u razvoju organizacije i unapređenju rada s volonterima, od strane Volonterskog centra Istra te Volonterskog centra Rijeka (Udruga SMART). 

Više pročitajte u rubrici "Novosti".

Objavljeno: 26.02.2018.

IZDANA E-PUBLIKACIJA „KAKO IH PRONAĆI? KAKO IH ZADRŽATI? MENADŽMENT VOLONTERSKIH PROGRAMA U NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA“

Kao dio aktivnosti projekta „PORIV – podrška razvoju infrastrukture volonterstva“Udruga za razvoj civilnog društva SMART i projektni partneri, Carpe Diem – Lokalni volonterski centar VolonterkaVolonterski centar IstraHrvatski centar za razvoj volonterstva i Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka, izradili su e-publikaciju „Kako ih pronaći? Kako ih zadržati? Menadžment volonterskih programa u neprofitnim organizacijama“

Više o publikaciji i projektu pročitajte u rubrici "Novosti" na našoj mrežnoj stranici.

Izvor: Volonterski centar Rijeka
Objavljeno: 10.01.2018.

RIJEKA: PRVI SASTANAK PROJEKTA PORIV

Kako bismo dobro započeli s provedbom projekta PORIV - Podrška razvoju infrastrukture volonterstva, 29. lipnja 2017. smo sudjelovali na prvom sastanku projektnih partnera u Rijeci.

Više o projektu saznajte na našim stranicama ili na stranicama Volonterskog centra Rijeka.

Objavljeno: 29.06.2017.