Volonterski centar Istra

ProActive

O PROJEKTU

Projekt "ProActive – osnaživanje kompetencija mladih za aktivan pristup tržištu rada", Volonterski centar Istra provodi u partnerstvu s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, Gimnazijom PulaTalijanskom srednjom školom Dante Alighieri, Pula - Scuola media superiore Italiana Dante Alighieri, Pola.

Projekt je usmjeren razvoju poduzetničkih i socijalno-emocionalnih kompetencija učenika/ca srednjoškolskih programa obrazovanja, u svrhu jačanja (samo)zapošljivosti mladih.

Ukupno 220 učenika/ca partnerskih škola bit će uključeno u informativno-motivacijske radionice, od čega će ukupno 40 zainteresiranih učenika/ca imati priliku sudjelovati u ciklusu od 4 radionice, te drugim aktivnostima individualne i grupne podrške i praćenja razvoja ideja.

Ciklus radionica, kao i aktivnosti podrške u individualnom/grupnom projektnom radu, usmjeren je jačanju i unaprjeđenju sljedećih kompetencija učenika/ca:

- Socijalno – emocionalne kompetencije kroz: samo-procjenu osobnih kompetencija, razvoja svijesti o sebi, razvoj organizacijskih i pregovaračkih vještina te vještina rada u timu i ostvarivanja odnosa, postavljanje osobnih i profesionalnih ciljeva, odgovorno donošenje odluka uz razvoj šire društvene svijesti

- Poduzetničke kompetencije kroz: razvoj vještina pravilnog pisanja životopisa i molbe, razvoj govorničkih/prezentacijskih vještina i samo-predstavljanja, usvajanje znanja području (samo)zapošljavanja i bolje razumijevanje tržišta rada, te kroz razvoj inovativnosti, kreativnosti i kritičkoga promišljanja.

Po završetku izravnih aktivnosti, izradit će se program radionica koji će, u obliku e-brošure, biti dostupan i distribuiran ostalim organizacijama, odgojno-obrazovnim ustanovama i drugim institucijama usmjernim jačanju kompetencija mladih za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.

Radionice će provoditi Tihana Fontana i Aleksandra Lera, ispred Volonterskog centra Istra, u suvoditeljstvu s Marinelom Dropulić Ružić i Mojcom Tavčar-Benčić, sudionicama Treninga za mentore za rad s nezaposlenim mladima, te uz podršku volontera/ki.

Projekt se provodi u razdoblju od 1. rujna 2019. do 31. kolovoza 2020., a sufinanciran je od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kroz dodjelu donacija u 2019. godini „Pružimo znanje, potaknimo inicijative“.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI

POZIV MLADIMA (15-20) NA UKLJUČIVANJE U CIKLUS RADIONICA "PROACTIVE"

 U sklopu projekta "ProActive - osnaživanje kompetencija mladih za aktivan pristup tržištu rada", provodi se ciklus radionica jačanja socijalnih i poduzetničkih vještina, koji će se provoditi u Puli u trajanju od 4 radionice/ susreta po 90 minuta, kroz nekoliko tjedana.

Prijaviti se mogu mladi koji:
- imaju između 15 i 20 godina
- žele osnažiti i/ili razviti svoje socijalno-emocionalne kompetencije
- žele raditi na svojim poduzetničkim kompetencijama koje su potrebne bez obzira na buduće radnog mjesto
- žele sudjelovati u radionicama u zabavnom, interaktivnom i mladom okruženju

Sudjelovanje je besplatno, ali mjesta je malo, stoga su prijave obavezne! Zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 14. veljače 2020. na e-mail na vci@vci.hr sa svojim imenom, prezimenom, dobi i kratkom motivacijom (u par rečenica) zašto se prijavljujete.

INTERAKTIVNA PREZENTACIJA

Obzirom na nemogućnost održavanja ProActive radionica s učenicima u školama, planirane teme koje nismo stigli obraditi u ciklusu, kao i neke već obrađene, razradili smo u obliku video materijala, spojenih u interaktivnu prezentaciju kroz koju učenici mogu pronaći relevantne izvore informacija iz područja zapošljavanja, steći nova znanja te utvrditi već postojeća.

Prezentacija vas vodi kroz proces traženja posla, odnosno zapošljavanja, od početka do kraja. 

Tako, ovdje možete pronaći korisne smjernice za promišljanje o vlastitim osobinama, alate za samoprocjenu vještina, saznati zašto je važno postaviti si ciljeve i kako postaviti dobre ciljeve. 

Također, kroz detaljne upute imate priliku naučiti  kako pravilno napisati životopis i molbu za posao te kako se pripremiti i rasturiti na intervjuu za posao! 

Ako se pak želite upustiti u avanturu samozapošljavanja, saznajte u prezentaciji koje sve mogućnosti imate u tom području te kako osmisliti i ostvariti poslovni poduhvat.

Prezentacija sadrži video materijale, tekstualni sadržaj, ikonice koje vas vode na dodatna pojašnjenja istaknutih pojmova ili na korisne izvore informacija, te niz individualnih zadatke kroz koje ćete se upustiti u iskustvo rada na svom procesu zapošljavanja. 

Cjelokupan sadržaj osmišljen je s ciljem pružanja podrške u procesu traženja posla. Stojimo na raspolaganju za sva pitanja, naši su kontakti navedeni u prezentaciji.

Prezentaciji možete pristupiti ovdje :)

Pojmovnik iz područja zapošljavanja (103.7 KB)