Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

26.03.2014.

Razvoj volonterstva u Istri

U partnerstvu s Udrugom Suncokret – Pula proveden je ciklus od 12 radionica u Ekonomskoj školi u Puli. Motivacijsko edukacijskim radionicama obuhvaćeno je 50 učenika i učenica drugih razreda, a s ciljem da ih se upozna s osnovnim pojmovima vezanim za volonterstvo i da ih se ohrabri na istraživanje volonterstva kroz svoje osobno iskustvo u volonterskom radu.


Mladi su na radionicama kroz studeni i prosinac 2013. godine,

 te kroz siječanj i veljaču 2014. godine u interaktivnom radu prolazili kroz sljedeće teme:
- civilno društvo (tko i što čini civilni sektor)
- potrebe/problemi u zajednici (potrebe različitih skupina u zajednici)
- pronalaženje mogućih rješenja (aktivni građani, volontiranje kao dio aktivnog građanstva)
- Zakon o volonterstvu i Volonterski centar Istra(definicija i kako se informirati o mogućnostima volontiranja)
- priprema za rad i uključivanje u aktivnosti u zajednici

 Kako bi vrijedne informacije i znanja prenešena na mlade ljude oni sami imali priliku i osobno oprobati, aktivnost koja se planski nadovezala na radionice je i "Pozitivno iskustvo volontiranja (odgoj za volontiranje)". Kroz ovu aktivnost naš je vrijedni partner organizirao da svi polaznici radionica dobiju priliku "osjetiti volontiranje" u organizacijama ili programima koje/i primaju volontere
Učenici i učenice ekonomske škole tako su se uključili su se u aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih demencija u Puli te u aktivnosti projekta „Most“ Udruge Suncokret – Pula gdje su "iz prve ruke" mogli vidjeti što su zadaci jednog volontera, kako organizacija koordinira rad volontera i  "odvolontirati" svoje prve volonterske sate.            

Kako im je bilo, provjerite u galeriji fotografija.

Edukacijsko- motivacijske radionice za mlade i stjecanje pozitivnog iskustva volontiranja provode se uz financijsku podršku Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije te Ministarstva socijalne politike i mladih kroz projekt „Razvoj volonterstva u Istri“ koji Volonterski centar Istra provodi u partnerstvu s Gradom Pazinom, udrugom Suncokret – Pula i Gradom Pulom.