Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

06.12.2014.

Projekt "Razvoj volonterstva u Istri" obilježio Međunarodni dan volontera

Volonterski centar Istra Međunarodni dan volontera 2014. godine obilježio je s partnerima i suradnicima u gradovima Umagu i Bujama s nekoliko aktivnosti.

U sklopu projekta "Razvoj volonterstva u Istri" , a uz pomoć volontera Europske volonterske službe Agencije lokalne demokracije iz Brtonigle, partnera Pučkog otvorenog Učilišta i predstavnice Grada Buja anketirali smo građane grada Buja o njihovom viđenju volonterstva i snimali kratke video poruke o njihovim volonterskim iskustvima.
Uz posjet blagdanskom sajmu, volonteri, anketari, snimatelji i partneri prošetali su centrom grada i prolaznike informirali o aktivnostima koje namjeravamo provesti u Bujama i Umagu te ih intervuirali anketnim listićima ne bi li poslali poruku mladima koji će kroz edukacije imati prilike pogledai video materijale. Nakon zabavnog i poučnog jutra u volonterskoj akciji volonterska karavana uputila se u grad Umag provesti istu akciju s građanima grada Umaga.

Grad Umag već treću godinu za redom, s ciljem podizanja svijesti i širenju volonterizma na području grada Umaga, povodom Međunarodnog dana volontera, bira tri volontera koji su svojim hvalevrijednim nesebičnim radom u ovoj godini doprinijeli boljitku zajednice i svojim sugrađanima dali najbolji primjer altruizma.
Svečano uručenje nagrada upriličeno je u gradskoj vijećnici Grada Umaga, a nagrade su nagrađenim volonterima uručili zamjenik gradonačelnika Niko Čančarević i pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.
Nagrađene volontere odabralo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika civilnog sektora i institucija koje su povezane s civilnim sektorom, a prema njihovom sudu, najaktivniji volonteri na području Grada Umaga u 2014. godini bili su Slavica Renko, Donat Gnjatović i Annamaria Đorđioski.
Slavica Renko kao predsjednica Udruge „Pružam ti ruku – Ti porgo la mia mano“ koja se bavi skrblju o djece i osobama s teškoćama, prikupljanjem humanitarne pomoći u dobrotvorne svrhe i skrblju o žrtvama nasilja, potpuno je predana radu za dobrobit i razvoj svoje udruge, uvijek spremna na suradnju i pomoć čime iz dana u dan pokazuje svoje veliko srce.
Donat Gnjatović vođa je seniorske ekipe Prve pomoći te član gradskog interventnog tima našeg društva Crvenog Križa. Donat nesebično potiče mlade na prepoznavanje organizacije Crvenog Križa te svojim znanjem i vještinama čini društvo boljim i pravednijim. U 2014. godini posebno se iskazao pomoću unesrećenima na poplavljenim područjima Republike Hrvatske.
Annamaria Đorđioski je rođena 1991. godine, a primjer je koji dokazuje kako osobe mogu zaista puno postići u svojem životu. Spremna je dati sve od sebe i uspješna je u svom radu. Nagrađena je za inkluzivno volontiranje kojime je mlada sugrađanka, uz smijeh i spontanost, uspješno dokazala da ništa nije nemoguće. Annamarija je ovu precioznu nagradu zaslužila zbog neizmjerne pomoći koju pruža volontiranjem u Odjelu prehrane Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ Umag.
Dodjeli nagrada za volontere godine, prethodilo je predstavljanje projekta Širenje volonterizma u Istri – Umag i Buje povezani volontiranjem, kojega je Volonterski centar Istra prijavio zajedno s Gradom Umagom i Gradom Buje. Kako je istaknuo Slaviša Šmalc, prema istraživanju Nacionalne zaklade, u Hrvatskoj volontira 5% građana. Na žalost, ni na području Grada Umaga brojke ne pokazuju optimističnije rezultate. Nadalje, spoznaja građana o volonterizmu je još uvijek nedovoljna, a uključenost ustanova, udruga i poduzeća u proces volontiranja je jako niska. Kako bi pojam i aktivnosti volonterizma približili građanima, a mogućnost pomaganja potrebitima bila povećana, Grad Umag se uključio u ovaj za Umag bitan projekt. Inicijativu za pisanje i provedbu projekta dao je Grad Umag, a dobio najveći broj bodova od svih 12 projekata odobrenih po navedenom natječaju. Cilj je Grada Umaga popularizirati volonterizam i potaknuti svoje građane na uključivanje u akcije volontiranja, a time na minimiziranje sebičnosti i otuđenosti među građanima. Spremnost na pomoć u bilo kojem trenutku vlastitog života najveći je dar jednog čovjeka. Jer podrška onima kojima je pomoć potrebna najvrjednija je osobina koju čovjek može nositi u sebi. Sve navedeno izgrađuje zajedništvo u jednom gradu, a zajedništvo je najbolji recept za postizanje napretka i boljitka jednog društva.
Projekt, čiji je nositelj Volonterski centar Istre, a koji je detaljnije predstavio voditelj Centra Elvis Fekete, svojevrsni je nastavak prošlogodišnjeg projekta istog naziva koji je VCI provodio na području Pazina i Pule, a sa jednakim ciljevima - povećati broj građana (posebice mladih) uključenih u volonterske aktivnosti na području lokalne zajednice, povećati broj organizatora volontiranja na lokalnom području, unaprijediti partnerske odnose između organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave, poboljšati praksu vrednovanja volontiranja i priznavanja kompetencija stečenih volontiranjem te povećati svijest građana o važnosti volontiranja za razvoj cjelokupne zajednice. „Posebno mi je zadovoljstvo, na inicijativu Grada Umaga, jest što u Umagu postoji volja da se radi na razvoju volonterstva, što nije slučaj u drugim gradovima u Istri, a niti u Hrvatskoj općenito. Time je naš posao ovdje puno lakši, a rezultati će biti puno bolji od očekivanog.“ naglasio je g. Fekete.
Provedba projektnih aktivnosti započela je potpisivanjem Ugovora s nadležnim ministarstvom, a trajat će do 31. srpnja 2015. godine. Ministarstvo socijalne politike i mladih ovaj projekt financira s 89,000.00 kuna, dok će se ostali troškovi kompenzirati volonterskim radom partnera i sredstvima osnovne djelatnosti Volonterskog centra Istra koje sufinancira Istarska županija.
U nastavku manifestacije, o svom iskustvu volontiranja diljem svijeta (Rumunija, Turska, Albanija, Sirija, Mađarska, Maroko, Hrvatska, Italija...) prisutnima je govorio volonter Egidio Lacanna, koji trenutno putem programa Erasmus plus volontira u udruzi Agencija lokalne demokracije u Brtonigli.

Svim volonterima i volonterkama zahvaljujemo na sudjelovanju.