Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

26.03.2015.

Povezujemo Umag i Buje

Projekt „Razvoj volonterstva u Istri – Umag i Buje povezani volontiranjem“ još je jednom aktivnostima gostovao u gradovima partnera i uz pomoć mladih nastavio s jačanjem volonterske infrasturkture u zajednici.


Dana 24. ožujka 2015. odradili smo radionicu edukativnog ciklusa za srednjoškolce s učenicama i učenicima Srednje Talijanske škole Leonardo da Vinci i kroz ugodan rad zaključili prve module ove aktivnosti. Pitanja odgovornosti za zajednicu i mogućnosti sudjelovanja kroz volontiranje 16 je sudionika pažljivo promislilo i ponudilo originalne ideje kako bi oni sami željeli mijenjati zajednicu na bolje.
Nakon radionice, u tijeku je umrežavanje triju grupa srednjoškolaca iz Buja i organizacija završnih modula edukacije gdje će mladi, uz facilitaciju edukatora osmišljati svoje volonterske akcije, odabranu detaljno planirati i organizirati kako bi u mjesecu svibnju svi zajedno obilježili nacionalnu kampanju promocije volonterstva „Hrvatska volontira“.
Edukaciju izvode Ana Pelko iz Pučkog otvorenog učilišta Buje i Elvis Fekete iz Volonterskog centra Istra uz pomoć u koordinaciji grupa profesorice Lare Schiavuzzi.

Povezivanje gradova projektnim aktivnostima nastavili smo s informativnim radionicama za učenike i učenice osnovnih škola u Umagu.
Dana 25.ožujka 2015. gostovali smo u čak dvije škole i družili se s više od stotinu sudionika.
U Osnovnoj školi Marije i Line u Umagu održali smo prezentaciju rada Volonterskog centra Istra i interaktivnu radionicu o volonterstvu za čak 106 mladih osnovnoškolaca. Jedan od najvažnijih zaključaka ove radionice jest da mladi veoma dobro vide i razumiju svoju okolinu i u prilog tome snažno zagovaraju da se na području Umaga ostvare uvjeti za otvaranje azila za napuštene životinje na čemu su se i sami spremni aktivnije uključiti.
Sudionike je na početku pozdravio i Pročelnik odjela za društvene djelatnosti, gospodin Slaviša Šmalc kao predstavnik partnera Grada i partnera na projektu.

U Osnovnoj Talijanskoj školi Galileo Galilei imali smo priliku raditi s puno manjom grupom učenika i učenica, njih 13, i kroz diskusije, prezentacije i kreativne igre samo dodatno potvrditi ono što nam kroz ovaj projekt mladi ljudi iz Umaga i Buja stalno i poručuju.
„Razumijemo procese, jasna nam je snaga volontera i aktivnih građana, radi se o našoj budućnosti i našim gradovima i spremni smo se uključiti. Zato, umrežite bolje sve dionike, osigurajte nam uvjete za uključivanje, pohvalite volontere i organizacijama koje ih trebaju osigurajte potporu. Zajednica, grad, selo, županija, društvo, škola..., sve je to i naša odgovornost, ali uvjete za uključivanje nam mora osigurati netko drugi.“
Svi su osnovnoškolci sudionici ovih aktivnosti izrazili želju sudjelovati u volonterskoj akciji koju u Bujama, njihovi kolege, srednjoškolci osmišljaju i upravo je to najveća snaga ovih dvaju gradova. Spremnost na suradnju.

Dio programa informiranja i motiviranja građana u osnovnim umaškim školama prezentacijom rada udruge Pružam ti ruku dodatno je oplemenila i Predsjednica te udruge, gospođa Slavica Renko koja je učenicima i učenicama predstavila rad udruge i projekt „Učeći i pomažući rastemo zajedno“ kojega provode u partnerstvu s Volonterskim centrom Istre i udrugom Naš san njihov osmijeh. Gospođa Slavica tom je prilikom pokušala senzibilizirati mlade ljude za probleme djece i mladih s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te ih je pozvala da se uključe kao volonteri i u realizaciju ovog projekta koji također za cilj ima širenje i jačanje volonterske mreže na području gradova Umaga i Buja.

Neformalno zaključujemo:
U Umagu i Bujama zaista uživamo raditi na razvoju volonterstva i stoga zahvaljujemo svim partnerima i suradnicima, korisnicima posebno, na aktivnom sudjelovanju.