Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

27.04.2015.

PICK AND MIX – A MULTI-PERSPECTIVE APPROACH TO VOLUNTEER CENTRES

Zaposlenici Volonterskog centra Istra , 23. i 24. travnja 2015. godine u Zadru, sudjelovali su u radu međunarodne konferencije izgradnje kapaciteta volonterskih centara.

 Konferenciju radnog naziva PICK AND MIX – A MULTI-PERSPECTIVE APPROACH TO VOLUNTEER CENTRES organizirao je Europski volonterski centar (CEV) u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART, Volonterskim centrom Osijek i Hrvatskom mrežom volonterskih centara, uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. 


Uz dvodnevni program izlaganja i radionica imali smo prilike i za nova umrežavanja i razgovore o primjerima dobrih praksi s našim europskim kolegama. Najvrijednijim za Volonterski centar Istra i razvoj volonterstva u Istarskoj županiji vidimo primjere dobre prakse povezivanja volontera i organizatora volontiranja o kojima smo slušali, modele kvantifikacije volonterskog rada i predstavljanja volonterskih sati kao ekonomskog i socijalnog kapitala te sve učestalije oblike e-volontiranja., volontiranja putem interneta.
Konferencija je okupila 60-ak predstavnika nacionalnih, regionalnih i lokalnih volonterskih centara iz raznih europskih zemalja iz čega se moglo saznati mnogo toga korisnog. Za primjer, među najrazvijenijim zakonodavnim okvirima o volonterstvu i dalje se ističu institucionalno- zakonodavni okviri Velike Britanije, Irske i Škotske, ali vidljivo je i da Hrvatska ne zaostaje mnogo u kvaliteti zakona. Slovenija je u fazi izrade Nacionalne strategije koja će pokrivati volonterstvo dok se u Italiji osjeća znatno smanjivanje financiranja volonterstva od strane države. Portugal intenzivno radi na valoriziranju volonterskog rada kroz određivanje i računanje cijene volonterskih sati, a na razini Europe, Europski volonterski centar snažno kreće u zagovaračke aktivnosti priznavanja volonterskog rada u udjelu ekonomskog kapitala zajednice. 

 
Vrijedni kakvi jesmo dogovorili smo i konkretne suradnje i partnerstva s udrugama iz Poljske i Španjolske, Istru i istarsko volontiranje dostojno predstavili kroz primjere dobrog rada kojima naša županija obiluje, a svoje smo sudjelovanje istaknuli i korisnim prijedlozima na grupnim radionicama.

Ovim putem želimo pohvaliti organizatore, ali i domaćine iz Volonterskog centra Zadar i njihove volonterke koji su nam priredili toplu dobrodošlicu i uz pomoć lokalnih vlasti i više nego dostojno predstavili Hrvatsku i Zadar. Izuzev sadržaja, Zadar je predstavnike više od 10 zemalja Europske unije primio na najvišoj razini., nešto što bi mnoge druge javne uprave u Hrvatskoj mogle na ovom primjeru učiti. Hvala Zadar! 


Više o volonterstvu u Europi možete pratiti na stranicama CEV –a, Europskog volonterskog centra wym-1430229831394 .

Fotke