Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

30.04.2016.

Završen projekt "Snažni kao volonteri"

"Snažni kao volonteri" - druženje na izložbi

Rijetko se koji, a osobito mali, projekt kao što je "Snažni kao volonteri" Volonterskog centra Istra može pohvaliti da završava tako velikim događajem kao što je otvorenje izložbe svjetski poznatog Marca Chagalla. Iako, naravno, nismo organizirali ovu izložbu, otvorenje i sam ulaz na izložbu izgledaju nešto drukčije nego što je uobičajeno upravo zahvaljujući projektu "Snažni kao volonteri" i građanima Rovinja koji su u to uložili svoje vrijeme i neograničeni entuzijazam.

Chagallova izložba "Beyond color" otvorena je 29. travnja 2016. godine u Zavičajnom muzeju Grada Rovinja, a njezina je, nama najzanimljivija, specifičnost da će biti dostupna i osobama s poteškoćama u kretanju. Tik pred otvorenje izložbe, na ulaz u muzej je postavljena modularna rampa koja olakšava pristup osobama s invaliditetom, a koju su osmislili i izradili građani okupljeni u neformalnu platformu "G.R.E.M. Rovinj" - Građani Rovinja Evoluiraju i Mijenjaju Rovinj.

Naime, tijekom ožujka i travnja 2016. godine smo kroz projekt "Snažni kao volonteri", koji je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, provodili ciklus radionica s građankama i građanima Rovinja, zainteresiranima da ukažu na probleme u lokalnoj zajednici i doprinesu njihovom rješavanju. Kroz radionice su, kao jedan od većih problema, sudionici istaknuli arhitektonske barijere koje otežavaju jednakopravnu dostupnost usluga i uključenost osoba s invaliditetom u svakodnevni život grada. Sadržaj radionica je, nakon odabira prioriteta, bio usmjeren na detaljno planiranje doprinosa aktivnih građana (G.R.E.M.-a) osvještavanju i smanjivanju (problema) barijera u lokalnoj zajednici te na vježbanje vještina potrebnih za uspješnu provedbu osmišljene građansko-volonterske akcije. Sudionici su također između radionica ulagali svoje vrijeme u istraživanje različitih aspekata problema i mogućnosti utjecaja, a nakon završetka ciklusa radionica u organizaciju i provedbu akcije simbolično nazvane "Chagall za sve". Više o G.R.E.M.-u i motivaciji za provedbu akcije "Chagall za sve" možete pročitati ispod vijesti, u tekstu objave za medije povodom otvorenja izložbe.

G.R.E.M.-ova ideja o postavljanju rampe na ulaz Zavičajnog muzeja naišla je na veliko odobravanje, kako samih osoba s invaliditetom, tako i od strane muzeja i Grada Rovinja te, konačno, građana Rovinja koji nisu sudjelovali u radionicama "Snažni kao volonteri" a s lakoćom su prepoznali vrijednost svog uključivanja u akciju "Chagall za sve". Osim, dakle, onih uključenih u radionice, u akciji su aktivno sudjelovali i: građani koji su donirali drvnu građu za izradu rampe, vješti stolari koji su izradili rampu po mjeri i osnovnoškolci koji su module rampe majstorski oslikali u Chagallovom stilu.

Osim aktivnim građankama i građanima Rovinja koji su se uključili u akciju "Chagall za sve", zahvaljujemo Zakladi za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva koja je financirala projekt "Snažni kao volonteri", Centru M.A.R.E. u čijem su se prostoru održale sve radionice i oslikavanje rampe te Društvu osoba s invaliditetom Rovinj koje je doprinijelo tome da se glas osoba s invaliditetom čuje i na radionicama i na otvorenju izložbe.

Najavljeno je da rampa ostaje na ulazu u Zavičajni muzej Grada Rovinja za cijelo vrijeme trajanja Chagallove izložbe (do početka listopada 2016.), a mi se nadamo da će o(p)stati i dulje te potaknuti nove inicijative za smanjenje arhitektonskih barijera i - izgradnju mostova u zajednici.


Više o aktivnostima projekta "Snažni kao volonteri"

Fotke


"Snažni kao volonteri" - oslikavanje rampe SKV - oslikavanje rampe SKV - lakši ulazak i izlazak iz muzeja Financijska podrška projektu: Zaklada