Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

21.03.2016.

"Snažni kao volonteri" u Rovinju

Snažni kao volonteri - radionica 1. modula

Nakon uvodnog predavanja o volonterstvu za predstavnice i predstavnike organizacija civilnog društva, u Rovinju smo 18. ožujka započeli s ciklusom radionica s građanima u okviru projekta "Snažni kao volonteri" koji financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti građana o volonterstvu kao značajnom doprinosu kvaliteti života građana i razvoju zajednice. Specifični ciljevi projekta su unaprijediti vještine polaznika za kvalitetno i nenasilno aktivno sudjelovanje u društvu te osposobiti polaznike da budu promotori volonterstva u lokalnoj zajednici.

Prvi rovinjski modul radionica održan je 18. i 19.3. u Centru M.A.R.E. s dvadesetak zainteresiranih građana (ili, bolje reći, građanki, s obzirom na mali broj prisutnih muškaraca) u dobi od 15 do 65 godina. Uz međusobno upoznavanje polaznika, tom smo prilikom detektirali probleme koji utječu na kvalitetu života u Rovinju (i šire), "ventilirali" uz njih povezane emocije i nastojali broj problema suziti na one trenutno najvažnije iz perspektive polaznica. Također smo započeli raspravu o uzrocima i uvjetima koji utječu na probleme odnosno njihovo dugotrajno postojanje i nerješavanje, a bavili smo se i temom različitih oblika aktivizma i primjerima dobre prakse.

Polaznice su također imale priliku podsjetiti se na vlastita iskustva i osvijestiti svoje snage za uspješno rješavanje poteškoća u osobnoj i profesionalnoj sferi, kao poticaj i ohrabrenje za utjecanje na probleme u zajednici. Samoprocjena i isprobavanje vještine argumentiranja na zabavnim primjerima također su nas pogurale korak naprijed - prema drugom modulu radionica "Snažni kao volonteri". U međuvremenu, sudionice imaju domaće zadaće, koje su rado prihvatile :)


Drugi i treći SKV susret u Rovinju

Fotke


Snažni kao volonteri - detektirani problemi Projekt Snažni kao volonteri financira Zaklada