Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

08.02.2019.

Pula: Prvi sastanak Neformalne mreže koordinatora volontera i prezentacija "Standardi kvalitete volonterskih programa"

Volonterski centar Istra i Udruga za razvoj civilnog društva SMART -  Volonterski centar Rijeka okupili su 7.2.2019. udruge i ustanove na prvom sastanku Neformalne mreže koordinatora volontera i prezentaciji Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja. 

Koordinatori/ice volontera ključna su uloga u svakom kvalitetnom volonterskom programu. Iako je koordinacija volontera vrlo zahtjevan posao, koordinatori/ce često ga obavljaju uz ostale zadatke na radnom mjestu, stoga često dolazi do frustracije i odustajanja. Upravo je zato Mreža koordinatora volontera zamišljena kao mjesto susreta koordinatora i koordinatorica volontera/ki iz raznih organizacija, s ciljem pružanja međusobne podrške i razmjene iskustva, izazova i dobre prakse. Mreža je uspostavljena upravo ovim sastankom 7. veljače, u Puli, a prvi je sastanak poslužio za zajedničko promišljanje o temama, dinamici sastajanja, načinu rada buduće Mreže te znanjima i vještinama, u području rada s volonterima ili šire, koje koordinatori žele primiti ali i ponuditi drugima.  

Drugi dio dana bio je usmjeren na prezentaciju Standarda kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja. Radi se o alatu organizacijskog razvoja, koji je namijenjen svim organizacija koje žele razvijati volonterske programe temeljene na kvaliteti.  Volonterski program je zajednički naziv za programe, projekte i aktivnosti koje se provode u okviru organizacije, a u koje su uključeni volonteri – od neposrednog rada s korisnicima do volontiranja u upravljačkim tijelima organizacije. Kada razmišljamo o kvaliteti i organizatorima volontiranja, onda mislimo na učenje i prepoznavanje što organizacija radi dobro, a što nastoji poboljšati u području uključivanja volontera u rad organizacije. Standardi kvalitete volonterskih programa dokazuju i unaprjeđuju učinkovitost rada organizacije s volonterima te doprinose unaprjeđenju vjerodostojnosti i ugledu organizacije u zajednici u kojoj djeluje. 

Standarde za volonterske programe razvio je Hrvatski centar za razvoj volonterstva, organizacija na nacionalnoj razini, čiji je SMART jedan od osnivača. 

Obje aktivnosti provele su se kao dio  projekta PORIV – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva, koji je usmjeren na rješavanje problema nedostatne razvijenosti kapaciteta ključnih dionika u razvoju i promociji volonterstva – organizacija koje uključuju volontere i volonterskih centara. Svrha je projekta, s jedne strane osigurati visoku razinu kvalitete volonterskih programa, a s druge strane adekvatnu podršku organizatorima volontiranja, veću vidljivost volonterstva na regionalnoj i lokalnoj razini te posljedično veću uključenost građana u volontiranje. Projekt je započeo u lipnju 2017. i traje do lipnja 2019., financiran je sredstvima Europskog socijanog fonda, a provode ga Udruga za razvoj civilnog društva SMART -  Volonterski centar Rijeka, Volonterski centar Istra, CARPE DIEM-a udruge za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih, Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka i Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Ovim putem pozivamo sve koordinatore/ice volontera/ki kao i organizatore volontiranja koji su zainteresirani/e za uključivanje u neformalnu mrežu koordinatora/ica volontera/ki i/ili uvođenje standarda kvalitete volonterskih programa da nam se s upitima obrate na e-mail adresu: vci@vci.hr ili broj telefona 097/671 3124. 

Tekst pripremila: Marta Hauser, 
voditeljica projekta PORIV- Podrška razvoju infrastrukture volonterstva

Fotke