Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

28.05.2019.

Poreč: Završna konferencija projekta Volontiranje To Go

U srijedu, 22. svibnja 2019. godine održana je Konferencija projekta „Volontiranje To Go“, na kojoj su predstavljeni rezultati ostvareni u prethodne dvije godine rada i zajedničke suradnje sa različitim dionicima u zajednici, a na kojoj su sudjelovali predstavnici/ce organizatora volontiranja, učenici i učenice te zainteresirani građani i građanke. Projekt „Volontiranje To Go“ provodi Centar za građanske inicijative Poreč, u partnerstvu s Turističko - ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, Društvom Naša djeca Poreč te Volonterskim centrom Istra. 

Na Konferenciji smo imali priliku razgovarati o učincima volontiranja za pojedince/ke kao i za zajednicu, te o preduvjetima koje je potrebno ostvariti kako bi se volonterski angažman i dalje uspješno promovirao. Profesor dr.sc. Berto Šalaj, s Fakulteta Političkih znanosti u Zagrebu, govorio je o društvenom kapitalu kao temelju razvoja zajednice, te ulozi volontiranja u izgradnji zajedništva i aktivnog građanstva. Dr.sc. Bojana Ćulum Ilić, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, predstavila je rezultate istraživanja o uspostavi i provedbi volonterskih programa u srednjim školama u Republici Hrvatskoj, naglašavajući kako je iste potrebno uvrstiti u kurikulume kako bi se osigurala održivost, a s druge strane omogućilo stjecanje građanskih kompetencija kod učenika i učenica i daljnji razvoj zajednice. Socijalna pedagoginja Danijela Ustić, predstavnica Volonterskog centra Istra, kroz interaktivno predavanje istaknula je utjecaj volontiranja na osobni i profesionalni razvoj učenika i učenica, te naglasila važnost razvoja volonterskih programa i volonterskih pozicija koje odgovaraju na potrebe učenika i učenica, te omogućuju stjecanje kompetencija za cjeloživotno učenje. U raspravi o vrednovanju volonterskog angažmana, Andrea Damiani, zamjenik voditelja ljudskih resursa u Valamar Rivieri naglasio je važnost volonterskog angažmana u razvoju kompetencija rada u timu i suradnje, te je naglasio kako Valamar Riviera vrednuje volonterski angažman u procesu zapošljavanja, dok je Željka Vučković, ispred udruge K-zona, na vlastitom primjeru naglasila učinak volonterskog angažmana u daljnjem razvoju profesionalne karijere, odnosno u procesu zapošljavanja. 

Na sa samom kraju Konferencije proglašene su Olimpijke volonterstva: Antonija Bandalo, Lea Šmorhaj i Antonela Kotarac, učenice su drugog i trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč, koje su sudjelovale u svim volonterskim akcijama te kontinuirano iskazivale samoinicijativnost u predlaganju ideja i provedbi aktivnosti. Sudionici i sudionice konferencije imali su priliku razgledati izložbu svih provedenih volonterskih akcija, koju je pripremila Jelena Prekalj. Također, kroz interaktivnu instalaciju promovirali smo web platformu POZITIVO, bazu koja bi omogućila pronalaženje odgovarajućih volonterskih pozicija. 

Ovim putem se želimo zahvaliti na doprinosu tvrtki Valamar Riviera,  koja je organizatorima ustupila prostor i stavila na raspolaganje sve resurse te omogućila svim sudionicima i sudionicima Konferencije da se osjećaju ugodno u polivalentnom prostora Vile Polesini. Također, željeli bismo se zahvaliti na angažmanu nastavnika kuharstva Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč koji su s učenicima/cama pripremili razne ukusne zalogaje. 

Projekt „Volontiranje To Go“  financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.