Volonterski centar Istra

Novosti RSS feed

21.02.2022.

Svjetski dan činjenja dobrih djela

3. travnja 2022. održat će se Svjetski dan činjenja dobrih djela (Good Deeds Day). Započeo je 2007. godine u Izraelu, sa 7.000 volontera, a s vremenom je narastao u pravu svjetsku manifestaciju solidarnosti i promocije volonterstva te se sada na isti dan održava u više od 100 zemalja. Trenutni rekord po broju uključenih volonterki i volontera drži 2019. godina, kada ih je širom svijeta bilo uključeno čak 3.900.000 (trimilijunadevetstotisuća)!

Hrvatska se prvi put priključuje ovom događaju 2022. godine. Glavni organizator je za to certificirana udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora, koja surađuje s gradovima i županijama te lokalnim volonterskim centrima s područja cijele Hrvatske. U Istarskoj županiji aktivnosti će podržati Grad Pula-Pola, u suradnji s Volonterskim centrom Istra. Za područje Labina, molimo da se obratite udruzi Alfa Albona, a za područje drugih gradova u našoj županiji izravno gradovima s obzirom na to da još nemamo informacije o tome koje su sve jedinice lokalne samouprave odlučile aktivno sudjelovati.

Ako želite sudjelovati u Svjetskom danu činjenja dobrih djela kao organizator volonterske akcije na području Pule, koraci su sljedeći:

1. ovdje ispunite upitnik u kojem ćete kratko opisati svoju ideju (rok 9.3.2022.)

2. pričekajte informaciju koju su ideju Grad Pula i Volonterski centar Istra odabrali kao fokus Svjetskog dana činjenja dobrih djela

3. ako je odabrana upravo vaša ideja, upišite je u aplikaciju Good Deeds Day

4. zajedno s Gradom sudjelujte u promociji vaše aktivnosti i u privlačenju volontera

5. u nedjelju, 3. travnja 2022., provedite svoju aktivnost uz sudjelovanje volontera i uz podršku Grada u majicama i osvježenjima

***

Svjetski dan činjenja dobrih djela koordinirana je provedba vrlo velikog broja istovremenih volonterskih aktivnosti. Zbog toga je za samo dio divnih ideja moguće osigurati podršku u majicama Good Deeds Day i potrebnim materijalima. Međutim, uskoro - u svibnju 2022. - održava se još jedna manifestacija, Hrvatska volontira, kroz koju također možete provesti svoje ideje za volonterske aktivnosti u djelo! Zato vas želimo potaknuti da osmislite i prijavite ideje - proveli ih u travnju (Svjetski dan činjenja dobrih djela) ili u svibnju (nacionalna manifestacija Hrvatska volontira), one su izvrsna promocija volonterstva, solidarnosti i vaše organizacije.

Naravno, za volontiranje i činjenje drugih djela solidarnosti i uključivanja, za oplemenjivanje društvene zajednice i samih sebe, ne trebamo čekati posebne dane i razdoblja - možemo to činiti baš svaki dan! No posebni dani i manifestacije vrlo su važni jer tada pokazujemo snagu zajedničkog doprinosa boljem svijetu.