Volonterski centar Istra

Misija i vizija

Ideja o osnivanju Volonterskog centra je svjetlo dana ugledala u prosincu 2009. godine kada su udruge Zelena Istra, Suncokret, Metamedij, ZUM, Casoni Vecchi te Gradsko društvo Crvenog križa Pula i Obiteljski centar Istarske županije, pokrenule Inicijativu za osnivanje Volonterskog centra Istre, kako bi se volonterski rad u Istarskoj županiji objedinio, ojačao i razvijao s osnovnim ciljem jačanja civilnog društva i podizanja kvalitete života u našoj županiji. Od tada je Inicijativa provela niz edukacija za građane, javnih akcija i aktivnosti podrške organizatorima volontiranja, a pokrenula je i bazu podataka volontera i organizatora volontiranja kako bi olakšala povezivanje onima koji žele volontirati s onima koji trebaju volontere.

Volonterski centar Istra osnovan je 21. ožujka 2012. godine kao neprofitna organizacija, sukladno Zakonu o udrugama Republike Hrvatske, kada je Inicijativa za osnivanje Volonterskog centra Istre donijela jednoglasnu odluku o formaliziranju svog rada na razvoju volonterstva i afirmaciji volonterskog rada u društvu.

Osnivači su udruge Zelena Istra, Metamedij, ZUM i Suncokret - Pula te fizičke osobe Elvis Fekete, Nevija Srdoč i Danijela Ustić, koji zajedno čine i Skupštinu Volonterskog centra Istra. Za članice Upravnog odbora izabrane su Suzana Fraberger, Svetlana Stojanović i Danijela Ustić, koja je jednoglasnom odlukom izabrana i za predsjednicu Volonterskog centra Istra.

“Prepoznali smo potrebu zajednice i važnost volonterskog rada u unapređenju kvalitete življenja. Naporno radimo na afirmaciji volontera i volonterskog rada jer vjerujemo da volontiranje gradi pojedinca, a društvu u cjelini daje snagu. Stoga Vas pozivamo da se uključite u rad Volonterskog centra Istra i da i svojim primjerom promičete vrijednosti za koje se svaki volonter zalaže: dobrotu, humanost, davanje, nesebičnost, rad za opće dobro, poštenje i zajedništvo.” – Osnivači Volonterskog centra Istra

Rad Inicijative i osnivanje Volonterskog centra Istra pomogli su: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Istarska županija, organizacije članice Inicijative i mnogi volonteri diljem Istre kojima se ovom prigodom od srca zahvaljujemo.

Misija

Volonterski Centar Istra je neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija koja promicanjem volonterstva i njegovih vrijednosti, edukacijom te omogućavanjem volonterskog rada svim ljudima doprinosi razvoju volonterstva i civilnog društva.

Vizija

(1) Volonterski centar Istra usmjeren je prema viziji društva u kojem su građani motivirani činiti pozitivne promjene u svojim zajednicama te time doprinijeti poboljšanju kvalitete života cjelokupne zajednice.

(2) Volonterski centar Istra kroz svoj rad njeguje i promovira vrijednosti socijalne osjetljivosti, ravnopravnosti, solidarnosti, suosjećajnosti, odgovornosti, otvorenosti, pristupačnosti i profesionalnosti i uz puno poštivanje političke, svjetonazorske, rasne, nacionalne, spolne, rodne, vjerske ili kulturne opredijeljenosti svih dionika u svom radu.