Volonterski centar Istra

Volontiranje bez "granica"

EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI (ESS)

Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine.

Europske snage solidarnosti služe za stvaranja iskustva volontiranja kod mladih i za služe kao pokretač promjena u svojoj zajednici. Organizacije uključene u program europskih snaga solidarnosti uključuju svojim aktivnostima jačanje solidarnosti kod mladih, a volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti.

 • Programske smjernice za razdoblje 2021. - 2027. na poveznici.

Europske snage solidarnosti sadrže četiri vrste projekata:

 • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da volontiraju u razdoblju od dva tjedna do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu

 • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

 • volonterski timovi u područjima visokog prioriteta (prioritet u 2021.: oporavak od pandemije bolesti Covid-19)

 • volontiranje u području humanitarne pomoći (inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a

MISIJA EUROPSKIH SNAGA SOLIDARNOSTI

Europske snage solidarnosti okupljaju mlade kako bi izgradili uključivije društvo te pružili podršku ranjivim osobama i odgovorili na socijalne izazove. Mladima koji žele pomagati, učiti i razvijati se nude inspirativno i osnažujuće iskustvo.

TKO MOŽE SUDJELOVATI?

 • POJEDINCI – mlade osobe

Mladi od 18 do 30 godina. Možete se prijaviti u dobi od 17 godina, ali ne možete započeti projekt dok ne navršite 18 godina. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

 • ORGANIZACIJE

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije, koje za sudjelovanje u projektima volontiranja moraju imati važeću Oznaku kvalitete. Za pristupanju informacijama o Oznaci kvalitete kliknite na link https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/hr/sadrzaj/o-programu/oznaka-kvalitete/.

 • Za sudjelovanje u projektima solidarnosti nije potrebno imati Oznaku kvalitete, a mogu sudjelovati i neformalne skupine mladih.

 

VOLONTIRANJE

Većina aktivnosti u kojima možete sudjelovati u Europskim snagama solidarnosti su prekogranične volonterske aktivnosti.

Također, možete birati između individualnog volontiranja i volontiranja u timovima. 

INDIVIDUALNO VOLONTIRANJE

 • može trajati od 2 mjeseca do 12 mjeseci

 • obuhvaća puno radno vrijeme (30 – 38 sati tjedno) 

 • omogućava vam da pridonesete svakodnevnom radu organizacije koja aktivno koristi lokalnoj zajednici 

 • uglavnom je prekogranično, tj. u drugoj zemlji, a ne u onoj u kojoj živite (iako može biti i u toj zemlji – tzv. projekti unutar zemlje

 • u nekim se slučajevima može sudjelovati kraće (2 tjedna – 2 mjeseca), npr. da bi se mogle uključiti i osobe s manje mogućnosti ili s invaliditetom.VOLONTIRANJE U TIMOVIMA

Ako se ne možete obvezati na dulje vrijeme, a ipak želite pomoći zajednici, razmotrite volontiranje u timu:

 • ono može trajati od 2 tjedna do 2 mjeseca

 • obuhvaća puno radno vrijeme (30 – 38 sati tjedno)

 • volontirate s osobama iz najmanje dviju zemalja

 • u skupinama je po 10 – 40 volontera, uključujući osobe s manje mogućnosti

 • uglavnom se odvija u inozemstvu, iako može biti i u vašoj matičnoj zemlji.KOJI SU TROŠKOVI POKRIVENI?

 • Dobivate dopunsko osiguranje.

 • Možete pristupiti nizu usluga potpore, kao što su jezična potpora i osposobljavanje. Više o uslugama potpore kliknite na link https://europa.eu/youth/solidarity/young-people/training-support_hr (mentorstvo, Youthpass, osiguranje, vize i dozvola boravka itd).

 • Bit će vam pokriveni osnovni troškovi (putovanje do mjesta odvijanja aktivnosti i natrag, smještaj i hrana).

 • Dobit ćete i malu naknadu za osobne troškove (3 – 6 eura dnevno, ovisno o zemlji).

 • Ako imate posebne potrebe (npr. invaliditet), i ti troškovi mogu biti pokriveni.KOJA SU PODRUČJA AKTIVNOSTI VOLONTIRANJA?

Ako ste spremni na izazov i rado biste pomogli drugima, u nastavku pročitajte kako se možete uključiti.

Područja aktivnosti volontiranja jesu kreativnost i kultura, obrazovanje i osposobljavanje, zapošljavanje i poduzetništvo, okoliš i zaštita prirode, zdravlje i dobrobit, tjelesni odgoj i sport, rad s izbjeglicama i migrantima, socijalni izazovi, sprečavanje katastrofa i oporavak i još mnogo toga..

U mnoštvu ovih aktivnosti sigurno će se pronaći ona koja je upravo za vas te vas potaknuti na promjenu.KAKO SE PRIJAVITI ZA VOLONTERSKU AKTIVNOST

1. U dobi si između 18 i 30 godina, dolaziš iz zemlje Europske unije, imaš motivaciju za učenje na drukčiji način, stjecanje novih iskustava i pomaganje lokalnim zajednicama

2. Registriraj se besplatno na portal Europskih snaga solidarnosti

3. Pronađi na portalu zanimljive projekte na koje se možeš prijaviti

4. Napiši životopis i motivacijsko pismo kojim ćeš pokazati svoju želju za sudjelovanjem

5. Javi se organizaciji koja provodi projekt

6. Čekaj odgovor te organizacije

7. Ako je odgovor pozitivan pripremi se za veliko iskustvo i zajedno s organizacijom rezerviraj kartu za put. Ako nije, ne brini se i ne odustaj, nego pokušaj ponovo!

Važno je za znati:

- Zdravstveno i putno osiguranje, hranu i smještaj osigurava organizacija

- Dobit ćeš mjesečni džeparac za osobne potrebe

- Osigurat će ti se priprema i potpora za obavljanje rada te tečaj jezika

- Dobit ćeš potvrdu o sudjelovanje u projektu

- Uživaj u cjelokupnom iskustvu, sjajna je prilika koja se nudi jednom u životuKOJE SU AKREDITIRANE SENDING ORGANIZACIJE U ISTRI?

Agencija lokalne demokracije (Brtonigla)

Alfa Albona (Labin)

Udruga ZUM (Pula)

Savez udruga Rojca (Pula)

Informo (Vodnjan)

Istrian de Dignan - Ekomuzej (Vodnjan)

Kako biste imali uvid u akreditirane organizacije na vašem području u lokalnoj zajednici, kliknite na link https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_hr, gdje također možete pretraživati prema opsegu, i području organizacije koje vas zanimaju ili naći nešto što vas zanima.

ISKUSTVA I PRIMJERI DOBRE PRAKSE PROGRAMA ESS-A

Primjere dobre prakse programa ESS možete pronaći na poveznici.

Trening volontera u Orahovici - https://youtu.be/HfYYRr75XGs

Svi volonteri u programu Europske snage solidarnosti i Europska volonterska služba ostvaruju pravo na sudjelovanje na početnom osposobljavanju koje organiziraju nacionalne agencije. Na treningu u Orahovici možemo vidjeti nekoliko volontera, njihovu osobnu motivaciju za sudjelovanje te opis čime se bave u Hrvatskoj!KAKO SE REGISTRIRATI?

Prvi korak je klikom na link https://europa.eu/youth/solidarity/register_hr

Ili

Kliknite Registriraj se u izborniku.Kad se registrirate, od vas će se tražiti da otvorite korisnički račun (EU Login, sustav Europske komisije za provjeru autentičnosti korisnika) prije izrade svojeg profila.

Nakon registracije na portalu Europskih snaga solidarnosti moći ćete pristupiti osobnoj interaktivnoj ploči, gdje ćete pronaći objave za mogućnosti volontiranja, rada, stažiranja itd. Također, ako označite da ste dostupni, možda vam se obrate organizacije koje vas žele uključiti u svoje projekte.Više informacija o Europskim snagama solidarnosti na web stranici klikom na link https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/, te https://europa.eu/youth/solidarity_hr.

.

Tekst pripremila: Volonterka Maja Paliska